ZIUA 1 (11.06.2025): Plecare din București (ora 0530), spre Ocna Șugatag, cu oprire la Mânăstirea Recea, care este mânăstire de maici, cu hramul „Nasterea Macii Domnului” și este siuată în satul Recea, com. Ungheni, jud. Târgu Mureș, la 2 km. de Aeroportul Târgu-Mureș. Mănăstirea Recea este singura mănăstire din Europa care este lucrată în întregime din mozaic. Fiecare pictură este formata din bucați de sticle colorate, fiind plasate la locul lor cu ajutorul pensetelor, fiecare „pictură” realizându-se în biserica veche și fiind ulterior lipită pe pereții mănăstiri. Se estimează că pentru întreaga biserică au fost folosite 12.000 de kg de mozaic. Servim prânzul (contra cost), apoi ne continuăm drumul catre Ocna Șugatag, unde ne vom caza și servi cina. Program de relaxare in bazin cu apă termală.
ZIUA 2 (12.06.2025): Mic dejun. Plecare la plimbare cu MOCĂNIȚA (program de la orele 0900 ÷ 1430), unde vom sevi prânzul (este inclus în pretul biletului). Continuăm drumul către Mânăstirea Moisei, care este atestată de la anul 1599, an în care s-a ridicat biserica de lemn și are hramul Adormirea Maicii Domnului. Ne deplasăm către Mânăstirea Bârsana, care este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Bârsana, județul Maramureș, care are hramul pe data de 30 iunie: „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, protectorii mănăstirii fiind cei 12 apostoli.
ZIUA 3 (13.06.2025): Mic dejun. Vizitam Mânăstirea Săpânța-Peri, care este un așezământ monahal din Transilvania, aflat pe teritoriul nordic al satului Săpânța din județul Maramureș. Ea contiună tradiția vechii mănăstiri ortodoxe din Peri ale cărei ruine se găsesc acum în zona localității Hrușovo din Ucraina. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina. Cu o înălțime maximă de 78 m, biserica mânăstirii Săpânța-Peri se situează în prezent pe locul 3 între lăcașurile de cult din România, după catedrala ortodoxă din Timișoara și biserica romano-catolică Sf.Mihail din Cluj, și înaintea altor edificii impozante de zid, precum bisericile evanghelice din Bistrița sau Sibiu. Vizităm Cimitirul Vesel (contra cost), faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective. Unele cruci sunt pictate pe ambele părți. Pe o parte este plasată o descriere a vieții celui îngropat, iar pe cealaltă, o descriere a motivului morții. Plimbare prin Săpânța-Peri. Cazare și cina în Ocna Șugatag. Program de relaxare in bazin cu apă termală.
ZIUA 4 (14.06.2025): Mic dejun. Plecare spre BUCOVINA. Închinare la Mânăstirea Pas Prislop, care are două Hramuri: „Schimbarea la Faţă” şi „Sfânta Treime”.
Mănăstirea este situată la o înălţime de 1.413 metri în vârful Pasului Prislop, la graniţa dintre Maramureş şi Bucovina și reprezinta unul dintre cele mai frumoase aşezăminte mănăstireşti din Maramureşul Istoric, unul dintre cele mai zbuciumate locuri din câte au existat vreodată pe pământul românesc, unde începuturile vieţii religioase îşi au originea în activitatea primilor preoţi militari. In continuare, vizitam Mânastirea „Acoperamantul Maicii Domnului”, din comuna Dorna – Arini. Continuăm drumul către Mânăstirea Cămârzani, care este o mănăstire de maici amplasată în satul Cămârzani (din comuna Vadu Moldovei), la o distanță de circa 7 kilometri de orașul Fălticeni. Hramul mănăstirii este praznicul Sfântului Gheorghe, sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie. Cazare și cina, la hotel (pensiune), în Târgu Neamț.
ZIUA 5 (15.06.2025): Mic dejun. Plecare spre Mânăstirea Petru Vodă, care este o mănăstire ortodoxă de călugărițe având hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și care aparține administrativ de Arhiepiscopia Iașilor. Este cunoscută atât ca centru semnificativ de pelerinaj și turism ecumenic din zona Neamțului, precum și prin caracterul de memorial al martirilor din temnițele regimului comunist. Lăcașul, a fost înființat în anul 1991 într-o poiană (Hașca) din Munții Stânișoarei de către Arhimandritul Iustin Pârvu, în amintirea celor care au suferit în detenție în timpul regimului comunist. Ne deplasăm către Mânăstirea Secu, care este o mănăstire ortodoxă din România, situată între localitățile nemțene Vânători și Pipirig, județul Neamț. Ne închinăm, la Icoana Maicii Domnului numita „Cipriota”, o icoană îndeobște cunoscută ca facătoare de minuni. Continuăm drumul către Mănăstirea Sihăstria, care este o mănăstire ortodoxă de călugări, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, situată în partea de nord a județului Neamț, în comuna Vânători-Neamț. Mănăstirea este cunoscută mai ales datorită personalității marelui părinte duhovnic al românilor, Cleopa Ilie, care a viețuit aici între anii 1992-1998. Cazare și cina, la hotel (pensiune), în Târgu Neamț.
ZIUA 6 (16.06.2025): Mic dejun. Plecare spre București, cu oprire la Mănăstirea Bistrita care are o foarte mare valoare istorică și arheologică. Este zidită în stil bizantin, bogat ornată, având ușa de la intrare păstrată din momentul construirii fiind lucrată cu multă artă. Se remarcă icoana Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. După tradiție, această icoană a fost dată ca „dar de patron” Doamnei Ana, soția lui Alexandru cel Bun, de către împărăteasa Irena (Ana), soția împăratului bizantin Manuil al II-lea Paleologul (1391-1425) și de Patriarhul Matei, ai Constantinopolului, în 1401. Ulterior, familia voievodală dăruiește icoana Sfintei Ana Mănăstirii Bistrița. În biserica mănăstirii sunt înmormântați: Alexandru cel Bun, soția lui Ana, Alexandru – fiul lui Ștefan cel Mare, Chiajna – soția lui Ștefan Lăcustă, Anastasie – Mitropolitul Sucevei. Mănăstirea Bistrița este locul în care a fost creat unul dintre cele mai vechi monumente ale culturii medievale românești: Pomelnicul de la Bistrița. Acest pomelnic oferă cele mai interesante date despre începutul istoriei voievodale și bisericești din Moldova. Continuam drumul spre Cheile Bicazului – Lacul Rosu (unde vom servi masa contracost si relaxare) – Manastirea Izvorul Muresului, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care este o mănăstire în satul Izvoru Mureșului din județul Harghita.
Sosire la București, in functie de condițiile meteo si de trafic.
Detalii și înscrieri:
– Telefon: 0723 151 119 – Niculina
– Telefon: 0736 655 845 – Mirela