Ziua 1: Bucuresti –Calarasi – Dobrogea – Retur
Plecare din Bucuresti, B-dul Constantin Brancoveanu, sector 4 la ora 6:30, in directia Bucuresti – Calarasi – Dobrogea – Retur
Obiectivele bisericesti vor fi : Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei, Manastirea Strunga, Manastirea Lipnita – Sf Ioan Botezatorul si Manastirea Dervent .
Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei – Primul loc care se viziteaza in manastire este pestera Sfantului Apostol Andrei, o biserica adevarata sapata in stanca, amplasata la baza unui mic munte impadurit. Pe peretii bisericii din pestera sunt multe icoane ce pot fi admirate la lumina candelelor si a lumanarilor. In locul altarului se afla acum o icoana mare a Sfantului Apostol Andrei la care se inchina toti credinciosii care vin aici la pestera.
Sfântul Apostol Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos. Căci Sfântul Proroc şi Înaintemergător Ioan L-a arătat pe Iisus, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan, 1, 29). Misiunea de creştinare pe care a avut-o Sfântul Apostol a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, atunci Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Conform tradiţiei Bisericii, acestui întâi chemat i-a căzut sortul să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea. Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.
Manastirea Strunga – dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, fiind construicta din chirpici si acoperita cu stuf. In anul 1926 satenii au reconstruit aceasta bisericuta din caramida pe piatra din temelie a vechii biserici. La piciorul Sfintei Mese s-au gasit pomelnice cu numele ctitorilor, acestia fiind de origine bulgara.Vechimea acestei biserici se poate constata si din gasirea a celor patru icoane vechi pictate pe lemn si a unui vesmant preotesc de aproximativ 100 de ani. Numele de „Strunga” provine de la numele satului care este asezat intr-o vale inconjurata de dealuri cu iesire la balta Oltinei.De aproape 40 de ani satul este parasit, localnicii plecand spre oras, iar batranii trecand la cele vesnice in cimitirul satului asezat pe varful dealului,asteptand pe cei dragi ai lor sa vina sa le aprinda o lumanare din cand in cand si sa mai faca o pomenire multumind bunului Dumnezeu si Maicii Domnului ca s-a reaprins dupa o asa vreme indelungata candela ortodoxiei in micuta bisericuta. Ca drept dovada in Sfanta Bisericuta arde permanent faclia Vie a lui Dumnezeu in cele 12 candele aprinse permanent.
Manastirea Lipnita – se afla intre Manastirea Pestera Sfantului Andrei si Manastirea Dervent, fiind mai aproape de cea din urma. Asezamantul monahal din Lipnita a fost intemeiat in luna noiembrie a anului 2004, fiind asezat sub ocrotirea Sfantului Ioan Botezatorul, primul dascal al Sfantului Apostol Andrei. La randul sau, Sfantul Dasie, un martir dobrogean din secolele III-IV, este si el ocrotitorul manastirii, sfintele lui Moaste fiind pastrate cu evlavie in paraclisul amenajat sub biserica cea mare.
Manastirea Dervent – Unul dintre cele mai importante lacasuri ortodoxe de rugaciune ale crestinismului romanesc este Manastirea Dervent, din judetul Constanta. Loc binecuvantat de Dumnezeu.
Mănăstirea Dervent mai este cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Crucii de leac căci Sfânta Cruce crește natural din pământ. Bolnavii care se roagă în interiorul paraclisului la Sfânta Cruce își găsesc tămăduirea. În curtea mănăstirii mai există o cruce pentru animalele bolnave. Acestea sunt aduse și priponite lângă ea, iar după o noapte se spune că sunt vindecate.
Aici se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, păstrată în partea stângă a pronaosului, în biserica centrală. Icoana este înălțată pe o strană, credincioșii având obiceiul să treacă pe sub aceasta spre a lua binecuvântare.
Plecare catre Bucuresti, sosire in functie de trafic si de conditiile meteo !
Prețul include:
– Transport autocar clasificat
– Preot/Ghid însoțitor
Prețul NU include:
– Cheltuieli personale
– Masa