Ziua 1: București – Buzau – Barlad – Vaslui – Iasi
Traseu cu plecarea de noapte din București, B-dul C-tin Brancoveanu, sector 4, ora 22:00 pe ruta Bucuresti, Buzau, Barlad, Vaslui, Iasi.
Primul obiectiv: Mănăstirea Handambu
Mănăstirea Hadâmbu este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona Iașului. Tezaurul ei cel mai de preț este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la care mii de credincioși îngenunchează și primesc mângâiere și vindecare minunată.
Mănăstirea Hadâmbu, un Athos românesc și o lumină universală a sfințeniei, odihnește pe pământ între dealuri, departe de drumurile tulburate de zgomot, departe de orașe și de freamăt lumesc, undeva suspendată între cer și pământ, înălțându-se parcă mereu mai sus, undeva unde numai sufletul mai poate pătrunde.
După acest popas duhovnicesc, în care admirăm minunățiile create de Dumnezeu, ne vom îndrepta spre Manastirea Vladiceni unde vom fi asteptati de parintele Calistrat si de ucenicii lui unde primim binecuvantari si un cuvant de invatatura.
Iaşi, în localitatea Vlădiceni, din comuna suburbană Tomeşti, pe locul numit în cronici „Poiana Vlădicăi”. Ansamblul monahal se află la poalele unui deal împădurit, de unde se poate vedea întreaga zonă industrială a municipiului Iaşi.
Potrivit tradiției, domnitorul Alexandru cel Bun și mitropolitul Iosif Mușat au întâmpinat la Iași, în 1415, alaiul care ducea moaștele Sfântului Mucenic Ioan din Trapezunt către Suceava, capitala de atunci a Țării Moldovei. De altfel tradiția spune că hramul bisericii Nicoriță se datorează aceluiași eveniment.
Vom porni la drum cu bucurie in suflete catre Catedrala din Iasi si ne vom aseza la rand pentru a ajunge la Racla Sfanta a Cuvioasei Parachiva .
Sfânta Parascheva – simbol al unității ortodoxiei de pretutindeni Sfânta Cuvioasă Parascheva, prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie, este considerată un izvor de binecuvântare și sănătate duhovnicească și trupească pentru toate persoanele care o cheamă prin rugăciune. Cuvioasa Parascheva a fost denumită în Moldova și „Vinerea Mare”, un simbol al unității ortodoxiei de pretutindeni, care arată viața de după moarte a Cuvioasei ca sfințenia ce ridică din neamul său pe omul care s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere față de toți cei care mărturisesc întru aceeași credință. Cinstirea adusă Sfintei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul Cuvioasa Parascheva nu doar în Moldova, ci și în Transilvania și Țara Românească. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se regăsesc la Iași de mai bine de 350 de ani.
Cu pace in suflete pentru inca o binecuvantare primita de la Racla Sfintei Cuvioase Paraschiva ne indreptam catre cazare Hotel zona Neamt unde avem si cina.
Ziua 2: Targul Neamt, Bacau, Buzau, Bucuresti
Buna dimineata !
Fiind zi de duminică, servim micul dejun și participăm la Sfânta Liturghie –Manastirea Neamt .
La 12 Km, nord vest de renumita Cetate a Neamtului, intr-o poiana larg deschisa pe valea rausorului Nemtisor, inconjurata aproape din toate partile de culmi impadurite, este asezata Manastirea Neamt, „Ierusalimul ortodoxiei romane”. Spre acest impunator monument al poporului nostru, calatorul merge pe soseaua Tg. Neamt-Pipirig-Bistricioara, pana la locul numit „pripor”, de unde se desprinde, la dreapta, un drum pe care poate ajunge la manastire. Inaintand, el zareste, la stanga, pe o culme, schitul alb Vovidenia, incoronat de cinci turle, iar la dreapta vede cladirile seminarului teologic. Trecand, in sfarsit, pe langa cateva case calugaresti si pe langa „aghiazmatarul cu enorma sa cupola”, cladit in prima jumatate a veacului al XIX-lea, calatorul ajunge in fata unui impunator patrulater de cladiri denumit de catre calugari „cetate”. El se afla in fata Manastirii Neamt.
Imediat după încheierea Sf. Liturghii, vom avea pauza unde servim pranzul – contra cost.
Continuam drumul nostrum si vom vizita Manastirea Agapia si Manastirea Varatec.
În apropierea actualei Mănăstiri Agapia se afla Schitul Agapia Veche, sau Agapia din Deal. Denumirea Agapia provine de la sihastrul Agapie, care s-a nevoit în poiana unde se află în prezent Schitul Agapia Veche. Deoarece acesta era greu accesibil, la începutul secolului al XVII-lea unii călugări s-au stabilit pe locul actualei mănăstiri, construind aici o biserică de lemn.
Ctitorul Mănăstirii Agapia (Agapia din Vale sau Agapia Nouă) este hatmanul Gavriil Coci, fratele Domnului Moldovei Vasile Lupu. În perioada 1641-1643 el a construit biserica actuală a Mănăstirii Agapia, cu hramul „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil”, planurile acesteia fiind alcătuite de arhitectul grec arhitectului Enache Ctisi de la Constantinopol.
Manastirea Varatec este una dintre cele mai mari si mai vizitate manastiri ortodoxe din judetul Neamt. Aflata la numai 12 kilometri de Targu Neamt si la 40 de kilometri de Piatra-Neamt, este amplasata intr-un cadru natural deosebit, Manastirea Varatec este situata intr-o mica depresiune, de la poalele muntilor, adapostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine de doar 460 metri.
Sosire in Bucuresti pe seara in functie de trafic.
Prețul include:
– Transport autocar clasificat
– Cazare 1 noapte ( hotel )
– 1 cina si 1 mic dejun ( duminica dimineata )
– Preot/Ghid însoțitor
Prețul NU include:
– Cheltuieli personale
– Mesele de prânz
– Intrări la obiective
Detalii și înscrieri:
– Telefon: 0723 151 119 – Niculina
– Telefon: 0736 655 845 – Mirela